Elektrische graafmachines of een dieselaandrijving?

Op zoek naar een graafmachine? Tegenwoordig zien we de vraag naar elektrische graafmachines steeds verder groeien. Net zoals de verschuiving in auto’s naar elektrisch rijden zien we dit ook terug in de bouwsector. Wat zijn de voordelen ten opzichte van diesel graafmachines en waar mag je met de machines aan de slag? We hebben de twee aandrijvingen tegen elkaar gelegd en de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. 

Duurzaam, weinig geluidsoverlast én binnen werken

Ga je voor een elektrische graafmachine, dan ga je voor duurzaamheid. Je stoot namelijk geen gassen uit als je een elektrische machine in zet, wat bij reguliere graafmachines wel degelijk het geval is. Elektrische graafmachines zijn dus veel beter voor het milieu. Bovendien is het mogelijk om met deze graafmachines binnen te werken. Door de uitstoot van reguliere graafmachines wordt het afgeraden om in afgesloten ruimtes te werken, maar dit is bij elektrische graafmachines niet van belang. Mocht dit een aandachtspunt voor je zijn, neem dat dan zeker mee in je gemaakte keuze. 

Als je werkzaamheden gaat verrichten in een dichtbevolkte buurt is het beter om te kiezen voor een elektrische graafmachine in plaats van een diesel. Een elektrische machines produceert namelijk veel minder lawaai. Dit is prettig voor de omwonenden, want zo ben je ze een stuk minder tot last. Vooral als je denkt lange tijd bezig te zijn kun je geluidsoverlast voorkomen door een elektrische graafmachine in te zetten. 

Uit welke elektrische graafmachines kun je kiezen?

In principe zijn er drie klassen waar je uit kiezen bij elektrische graafmachines. De lichtste variant kan tot zo’n 2 ton tillen. Je kunt hier zelf bij kiezen of je met open dak aan de slag gaat of in een dichte cabine wil zitten. Deze machine is geschikt voor kleine projecten. Dan heb je de middelste optie: deze elektrische graafmachine kan tot wel 7 ton aan. Ga je wat zwaardere taken verrichten, dan is deze graafmachine beter dan de lichtere versie. Met een volle accu kun je de hele dag door met het apparaat. 

Voor echte grote projecten zul je moeten kiezen voor de grootste variant. Deze elektrische graafmachine kan zo’n 16 ton tillen en kan vrijwel een hele vrachtwagen vullen. Momenteel zijn de graafmachines van 16 ton schaars, maar dat zal de komende tijd zeker veranderen. De elektrische graafmachines die op dit moment verkrijgbaar zijn erg in trek, dus ga op tijd op zoek voordat je kans is verschoten. 

Wanneer kiezen voor een diesel graafmachine?

Ondanks dat de elektrische graafmachines veel voordelen kennen, zijn er toch mensen wiens voorkeur bij dieselaandrijving ligt. Er is namelijk een voordeel waar elektrische graafmachines nog niet aan kunnen tippen. Als er loodzware diensten verricht moeten worden zijn diesel graafmachines momenteel sterker. Ze leveren meer kracht dan elektrische graafmachines aankunnen. De verwachting is dat de elektrische variant de komende tijd verbeterd zal worden en binnenkort dus ook deze zware gewichten aan kan. Vooralsnog kun je bij ontzettend zware taken beter kiezen voor een diesel graafmachine. 

Facebook
Twitter
Pinterest